Mina bästa pluggtips

Nu är vi inne i en period då det är otroligt mycket i skolan. Här kommer därför mina bästa pluggtips om hur jag lägger upp mina studier.

1. Hitta en pluggplats som passar för just dig. Det här är nästan min viktigaste punkt. Jag kan inte koncentrera mig ordentligt om jag inte trivs ordentligt. Kan låta konstig och onödigt för en del kanske men jag måste verkligen ha en plats där jag sitter bra, har plats för alla böcker, papper, datorer osv. En plats där jag får en överblick av allt material. Jag gillar att sitta vid ett stort skrivbord eller vid köksbordet. En del kanske t.ex. gillar att sitta i sängen och plugga, på ett bibliotek eller på ett café?

2. Ha rent och städat runt omkring dig. Detta tips hör lite ihop med punkten ovan. Jag kan inte koncentrera mig om mitt rum är kaos och stökigt, då sitter jag och tänker på att jag verkligen måste städa. Jag städar alltid innan jag börjar plugga så slipper jag sitta och störa mig på det.

3. Hitta ditt sätt att lära dig. Testa olika metoder och fastna inte i samma banor. När jag pluggar börjar jag alltid med att läsa i böckerna, sedan antecknar jag och gör mindmaps.I slutet blir jag även förhörd av någon av mina föräldrar. Att bli förhörd är verkligen superbra. Då får man verkligen ett svar på hur mycket man kan och man lär sig dessutom väldigt mycket under tiden man förklarar.

4. Reflektera över det du lär dig. Vill du verkligen minnas något inför ett prov? Se då till att tänkta igenom och verkligen förstå vad det är du har pluggat. Exempelvis funkar det för mig inte bara att skriva av och anteckna all text rakt upp och ned, jag behöver se över all fakta och skriva om allting med mina egna ord för att verkligen förstå hur allting hänger ihop, vad som leder till vad, för att verkligen lära mig. Här hjälper även att förklara och redovisa för andra en hel del.

5. Plugga tillsammans med en kompis. För mig funkar detta bäst när jag redan kan det mesta inför provet, då diskuterar jag tillsammans med en kompis om det har uppkommit några frågor, vi förklarar för varandra och jämför fördelar/nackdelar eller vad man nu kan tänkas behöva på provet. Genom att göra detta när du i stort sätt redan kan ganska mycket får ni ut mest utav diskussionen, annars kommer ni ändå bara sitta och bläddra i böckerna och inte lära er lika mycket.

6. Planering är A och O. Om du planerar i förväg slipper du stressen kvällen innan, kan dela upp plugget för varje dag och kan på så sätt bli mer effektiv och koncentrerad när du väl fokusera. Om jag har ett prov med många olika kapitel brukar jag dela upp det så att jag pluggar ett kapitel per dag. Kvällen innan sparar jag för repetition.

7. Skriv upp en lista med exakt vilka saker du behöver kunna till provet. På så sätt kan du enkelt bocka av dem när du tycker att du kan dem och får en överblick över hur mycket du har kvar att plugga.

8. Strukturera upp dina anteckningar. För att göra allt extra tydligt brukar jag dela upp varje avsnitt i olika färger. Stor bokstäver för rubriker, understrukna underrubriker exempelvis. Jag tycker att det är viktigt att anteckna allting på samma sätt, att ha som en röd tråd hela vägen.

Så här såg mina anteckningar ut inför körkortsteorin. Jag blandade alltid ihop skyltarna så då ritade jag upp dem och antecknade bredvid. Rubriken för ett avsnitt var försäkring och då delade jag tydligt upp de olika typerna av försäkring för att enkelt och snabbt kunna hitta dem igen.

9. Gör små pluggkort. Detta är ett annat väldigt bra knep jag använder mig av ibland. Klipp ett papper i mindre bitar och skriv en fråga/rubrik på ena sidan och på andra sidan skriver du sedan svaret på frågan. På så sätt kan du enkelt förhöra dig själv. Dessa lappar kan du dessutom enkelt ha med dig överallt. Funkar perfekt inför prov när man behöver lära sig formler.

10. Få tillräckligt med sömn. Jag är ofta väldigt trött när jag kommer hem från skolan och är inte alltid super taggad på att sätta sig ner med skolböckerna. Kan ju hända att man t.om. somnar. MEN om du ser till att få tillräckligt med sömn under kvällen och även motionerar några gånger i veckan märker man otroligt skillnad - man är mycket piggare och kan fokusera mycket bättre.

Detta är alltså mina bästa pluggtips. Jag gör såklart inte allt detta inför varje gång, så mycket tid har man ju tyvärr inte.. Hoppas det hjälpte och att ni kanske tog till något av dessa knep! Lycka till med pluggandet! 

Gillar

Kommentarer

itsemma
itsemma,
Bra tips, nu går jag inte i skolan längre men dem var väldigt användbara 😊
nouw.com/itsemma
MAWT
MAWT,
åh! sjukt bra tips!
nouw.com/mawt
Betty
,
Du är fan bäst! Tack för dessa tips.
Emelie,
Jättebra inlägg och tips! 😃
photobyemelieee.blogg.se
enmasjavel
enmasjavel,