Mina tips till en smidig väg till körkortet!

Drömbilarna på bilden...

Ta lektioner men kör även en hel del privat. Jag tog cirka 8 lektioner och det räckte gott och väl för mig. Jag gjorde så att jag började köra privat och öva en hel del hemma innan jag tog min första körskolelektion. Körde lite då och då i ett halv år ungefär. Då hade jag en hel del kunskaper redan och kunde ganska snabbt ta de mer avancerade lektionerna.

Ge dig själv läxor och utmaningar. Jag hade körskolelektion varannan, var tredje vecka ungefär och efter varje lektion fick jag en läxa jag skulle öva på inför nästa gång. Det var alltifrån företrädesregler till rondellkörning. Detta gjorde att jag faktiskt tänkte extra och övade specifikt på just de sakerna.

Kör ofta och mycket. Du behöver inte köra långa sträckor för att det ska räknas som en ordentlig övningskörning. Varje gång du ska någonstans med din mamma eller pappa, oavsett om det är affär, gymmet eller till mormor, se till att du tar bilen.

Plugga teori regelbundet. Om du läser igenom kapitlen som är i samma nivå som du kör (exempelvis stadskörning) lär du dig både teori och hur du ska tänka ute på vägarna.

Gör teoriprovet online. Detta är mitt absolut bästa tips för att klara teorin. Läser du bara boken har du ingen aning om hur frågorna ställs på provet och det tar nämligen ett tag att komma in i tankesättet. Jag använde mig av elevcentralen.se där det finns massa olika frågor i olika kategorier.

Markera de frågor du har fel på. Allt du inte kan vad gäller teori, skriv ner en rubrik kring de delarna och läs sedan på i textboken om just det du inte kan. För att det ska fastna ordentligt kan du sedan anteckna ordentligt. Jag hade exempelvis svårt med olika manhaftigheter för olika fordon, blandade alltid ihop dessa.

Ta det lugnt i trafiken och stressa inte. En del respekterar inte övningskörare och gasar på och kör om "bara för att". Men strunta i det och ta det bara lugnt och tänkt på din körning istället.

Gillar

Kommentarer

petralundgren
petralundgren,
corneliakarlsson
corneliakarlsson,
Bra tips! Jag är bara 16 men övningskörde för första gången idag:D
nouw.com/corneliakarlsson
lloviisafritzson,
Superbra tips verkligen! Är i perioden nu när jag ska börja plugga på teori och har även börjat köra så smått på vägarna. Får ta körkort om 7 månader 😊
llovisafritzson.blogg.se
Linda
,
Hej, tänkte ta mitt körkort i år hur börjar man steg för steg liksom?:)
Jättebra tips annars!